İçeriğe geç

Domates Ekilecek Toprak Nasıl Olmalı

Domates en iyi hangi toprakta yetişir?

Toprak gereksinimleri: Domatesler seçici olmasa da, filtreleme, humus ve organik madde açısından zengin ve iyi su tutma kapasitesine sahip tınlı toprakları severler. Kumlu tınlı topraklarda erken olgunlaşır.

Domateste en iyi verim almak için ne yapmalı?

Domates verimini artırmak için potasyum, magnezyum, kalsiyum ve amonyum nitrat azotu içeren gübreler verilmelidir. Potasyum nitrat gübresi domateslerin iri, dolgun, sert ve renkli büyümesini sağlar. Magnezyum nitrat gübresi sebzelerin azot eksikliğini telafi eder.

Fide dikmek için toprak nasıl hazırlanır?

2 kısım bahçe toprağı, 1 kısım iri dere kumu. Harçta kullanılan gübre en az üç ay önceden temin edilmeli, iyi yakılmış olmalı ve bitkiye zararlı tuz, asit vb. içermemelidir. İçerisinde hiçbir madde ve bitki artığı bulunmamalıdır. Bu nedenle harca konulan malzemenin kalınlığı 1 cm olmalıdır. Delikli elekle elenmelidir.

Domates toprağı nasıl olmalı?

Derin, iyi drenajlı, iyi su tutma özelliğine sahip, humus ve besin açısından zengin tınlı toprakları tercih eder. Toprak pH’ı 5 ile 7 arasında (hafif asidik), tuzsuz veya hafif tuzlu (2,3 mS’den az) olan toprakları sever. Ana kökler derinlere ulaşabildiğinden, toprak derinlemesine sürülmelidir. Gerekirse pulluk tabanı kırılmalıdır.

Domates en çok hangi gübreyi sever?

Domatesler için hangi gübre? Domateslere azot, fosfor ve potasyum gübreleri uygulayabilirsiniz. Toprağınız dengeli ve kompostlanmışsa, potasyum bazlı gübreler kullanabilirsiniz. Bitkiler gelişme aşamasındaysa ve toprağınızda azot düşükse, üç bileşeni de dengeleyen gübreler seçebilirsiniz.

Domatese kaç günde bir su verilir?

NEM ve SULAMA: Domates bitkilerinin düzenli olarak sulanması gerekir. Bir sulama programı oluşturulmalıdır. Örneğin, bitki her 3 günde bir sulamaya alışkınsa, sulama 3. günde yapılmalıdır. Soğuk havalarda, henüz su istemese bile bitkiye biraz su verilmelidir.

Domatesin meyvesini hangi gübre büyütür?

Domates gübresindeki fosfor kök ve meyve gelişimi için çok önemlidir, bu nedenle her iki dönemde de domates kompostu ve solucan kompostu gibi ürünler kullanmak gerekebilir. Potasyum çiçeklenmeye ve meyve oluşumuna katkıda bulunurken, domates azotlu gübre ve domates yaprak gübresi yaprak gelişimini destekler.

Domatese kükürt atılır mı?

Sıvı kükürtün domates bitkilerine uygulanması genellikle domatesler gençken, yüksek hastalık riski dönemlerinde veya hastalık belirtileri görüldüğünde başlar. Akşam veya serin havalarda, bitkilerin yapraklarına dikkatlice püskürtülerek uygulanması önemlidir.

Domates fidelerinin çabuk büyümesi için ne yapmamız lazım?

Domates fideleri bol güneş alan bir pencere kenarında daha hızlı büyür. Ancak fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuksa, çimlenme süresi belirgin şekilde yavaşlayacaktır. Saksıdaki fidelerinizi düzenli olarak sulamanız gerekecektir.

Toprağın verimini artırmak için ne yapmalı?

Azot (N), toprağın organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elementtir. Bu nedenle, azot içeriğini artıran baklagiller ve yem bitkileri ekmek önemlidir. Anız materyali, ürün topraktan çıkarıldıktan sonra topraktan çıkarılmamalıdır. Üretim mümkün olduğunca ürün rotasyonu sistemiyle yapılmalıdır.

Domates fidesi kaç cm arayla dikilir?

Domates yetiştirirken sıra arası ve üstü mesafeler sırık veya yer çeşidi olmasına göre değişir. Sırık çeşitlerinde sıra arası 60-80 cm, sıra arası 50-60 cm olmalıdır. Yer çeşitlerinde sıra arası 140 cm, sıra arası 40-50 cm olmalıdır. ve topraktaki nem tutulmalıdır.

Torf toprakta domates yetişir mi?

Asidik bir yapıya sahip olan ve bitki yetiştirmeye uygun olan turba toprağını kompostlayarak bitkilerinizin büyümesini hızlandırabilirsiniz. Turba birçok bitki için uygun bir seçim olabileceği gibi domates ve biber dışındaki birçok sebze ve yiyecek için de uygun bir seçim olabilir.

Domateste yüksek verim nasıl alınır?

Humuslu, yüksek organik madde içeriğine sahip ve iyi su tutma özelliğine sahip topraklarda verimlilik artar. Killi, ağır topraklarda bitki gelişimi daha yavaştır.

Kireçli toprakta domates yetişir mi?

Domatesler toprak yapısı (2.3 mS’den az) olan topraklarda iyi yetişir. Toprak pH’ı 5.5’in altında ise dekara 200-500 kg kireç, pH 7.0’ın üzerinde ise dekara 30-50 kg kükürt tozu her yıl eklenmelidir.

Domates toprağa nasıl ekilir?

Domates tohumlarında, hasadın verimliliği için tohumun kalitesi ve ekimi önemlidir. Domates tohumlarının ekim derinliğinin 2-3 cm, sıra arası mesafenin 40-60 cm, sıra arası mesafenin ise 90-130 cm olması önerilir. Domates fidesi kullanılıyorsa, domates fidelerinin ekim aralıkları domates tohumlarınınkiyle aynı olabilir.

Kumlu toprakta domates yetişir mi?

Domateslerin Toprak Gereksinimleri: Domatesler toprak konusunda çok seçici değildir. Kumlu topraktan hafif killi toprağa kadar her türlü toprakta yetiştirilebilmesine rağmen; en iyi sonuçlar organik madde açısından zengin hafif topraklarda elde edilir. Büyüme mevsiminin çok kısa olduğu yerlerde erkencilik çok önemlidir.

Domates meyve vermesi için ne yapılır?

Optimum meyve üretimi için domateslerin günde en az altı ila sekiz saat doğrudan güneş ışığına ihtiyacı vardır. Ancak, gündüzleri 21 ila 30 °C ve geceleri 18 ila 21 °C’lik uygun bir sıcaklığı korumak önemlidir. Bu koşullar olmadan domates bitkileriniz çiçek açabilir ancak meyve üretemez.

Domatesin gelişmesi için ne yapmalı?

Gelişim, gündüz sıcaklığı 19-26 °C ve gece sıcaklığı 14-18 °C olduğunda en iyisidir. Toz ölür ve meyve oluşmaz. Domates tohumlarının çimlenmesi için toprak sıcaklığı en az 10 °C, optimum olarak 20-29 °C ve maksimum 36 °C olmalıdır.

Domatese kükürt atılır mı?

Sıvı kükürtün domates bitkilerine uygulanması genellikle domatesler gençken, yüksek hastalık riski dönemlerinde veya hastalık belirtileri görüldüğünde başlar. Akşam veya serin havalarda, bitkilerin yapraklarına dikkatlice püskürtülerek uygulanması önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort