İçeriğe geç

Çağatay Türkçesi Hangi Türk Lehçesinin Devamı

Çağatay Türkçesinin günümüzdeki devamı olan lehçe nedir?

Sovyet yönetimiyle birlikte Çağatayca resmi dil olarak varlığını yitirmiştir. Günümüzde Uygurca ve Özbek-Türkçe dillerinde varlığını sürdürmektedir.

Çağatay Türkçesi hangi lehçe?

Çağatay Türkçesi, Kuzeydoğu Türkçesinin ikinci döneminin adı olup, 15. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar olan dönemi kapsayan konuşma ve yazı dilidir.

Eski Türkçe Çağatay Türkçesi aynı mı?

Osmanlı döneminde konuşulan dilin bilimsel adı Eski Anadolu Türkçesi’dir. Ancak sıradan insanlar seçkinler ve aydınlardan farklı konuşuyordu. Birincisi, Karluk kolundan gelen Çağatay dili Türkçe değil, Türkçe’dir. 14 Nisan 2019 Osmanlı döneminde konuşulan dilin bilimsel adı Eski Anadolu Türkçesi’dir. Ancak sıradan insanlar seçkinler ve aydınlardan farklı konuşuyordu. Birincisi, Karluk kolundan gelen Çağatay dili Türkçe değil, Türkçe’dir.

Çağatay Türkçesi hangi devir?

Klasik Çağatay dönemi (1465 – 16. yüzyıl ortası). Nevai, Hüseyin Baykara, Hâmidi, Muhammed Salih, Şeybani, Ubeydi, Babür, vb. P. Dönemi. 3. Klasik sonrası Çağatay dönemi (17. yüzyıl sonuna kadar). Başlıca temsilcisi: Ebulgazi Bahadır Han.

Çağatay Türkçesi hangi dilin devamı?

Çağatay Türkçesi, Yusuf Has Hacip’in geliştirdiği Karahanlı Türkçesi ile Harezm Türkçesinin mirası üzerinde doğmuş olup, sonraki yüzyıllarda Orta Asya Türklerinin ortak yazı ve edebî dili olarak kullanılmıştır.

Türkiye Türkçesi hangi lehçe grubuna aittir?

Oğuz Türk ailesinden Şaz Türkçesinin güneybatı koludur. Bu grubun dillerini konuşanların toplam sayısı yaklaşık 120 milyondur ve bu grubun dillerinin yaklaşık %95’ini Azerbaycanca, Türkçe ve Türkmence oluşturur.

Çağatay Türkçesi hangi alfabe?

Çağatay alfabesi (Özbekçe: Eski oʻzbek yozuvi; Uygurca: چاغاتاي يېزىقى, Çağatay yëziqi), Orta Çağ’dan 1969’a kadar Çağatay, Özbekçe ve Uygurca’yı yazmak için kullanılan Arap alfabesidir.

Çağatay Türkçesi Orta Türkçe midir?

Orta Türkçe: Kaşgar (Karahanlı), Çağatayca, Kuman, Eski Osmanlı. 3. Modern Türkçe: 1. Güney Türkçesi: Osmanlıca, Azerbaycanca, Türkmence; 2. Batı Türkistan lehçeleri: Özbekçe, Hive; 3.

Türkçenin yakın lehçeleri nelerdir?

Türkçe, Azerice, Türkmence, Kazakça, Kırgızca ve Özbekçe ülkelerinin ulusal dilleridir. Ayrıca bazı özerk Türk cumhuriyetlerinde ve Türk bölgelerinde resmi diller vardır: Çuvaşça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Tatarca, Başkurtça, Yakutça, Hakasça, Tuvanca, Altayca ve Çin’de Uygurca.

Çağatay Türkçesinin en büyük şairi kimdir?

Bu iki yazı dili temelinde oluşan Çağatay Türkçesi; 15.-20. yüzyıllar arasında, özellikle büyük Türk şairi Ali Şir Nevāyî ile başlayan dönemle birlikte Orta Asya Türklerinin ortak yazı dili olarak kullanılmıştır.

Çağatay Türkçe isim mi?

Çağatay isminin kökeni “Çağatay” ismi, Türk ve Moğol tarihinde önemli izler bırakmış isimlerden biridir ve Orta Asya’da Türkler tarafından kurulan devletlerden birinin adı olan Çağatay milletiyle yakından bağlantılıdır. Bu tarihi ve kültürel miras, ismin güç ve asaletle anılmasını sağlar.

Çağatay kelimesi nereden gelmektedir?

“Çağatay”, Cengiz Han’ın topraklarını kendisine böldüğü oğullarından biridir. Çağatay terimi, Cengiz Han’ın ikinci oğlu Çağatay’dan gelmektedir.

Çağatay Türkçesi nerede?

Çağatay Türkçesi Orta Asya’da 15.-17. yüzyıllarda örneğin Babürşahlar, Şeybanîler, Hiva, Kokand, Buhara Hanlıkları, Baykara devleti ve Timurlular tarafından kullanılmıştır. Yüzyıllar boyunca hüküm süren tüm devletlerin yazılı dili olmuştur. Günümüzde Çağatay Türkçesinin devamı olan modern Türk lehçeleri Özbek Türkçesi, Yeni Uygur Türkçesi ve Salar Türkçesidir.

Çağatay Türkçesi kim kullandı?

Çağatay Türkçesi, XIV. yüzyılın son çeyreğinden 19. yüzyıla kadar, Rus istilalarıyla yeni yazı dilleri ortaya çıktığında. Yüzyılın sonuna kadar Horasan, Türkistan ve Hindistan’da, özellikle Çağatay milletinin topraklarında yazı dili olarak kullanılmıştır.

Eski Anadolu Türkçesi kaça ayrılır?

Anadolu’daki siyasal ve toplumsal gelişmelere bağlı olarak Eski Anadolu Türkçesi üç döneme ayrılabilir: Selçuklu dönemi Türkçesi, Beylikler dönemi Türkçesi ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi Türkçesi.

Çağdaş Türk Lehçeleri nelerdir?

Başlıca Güneybatı Türk lehçeleri (Türkçe-Türkçe, Azerbaycan Türkçesi ve Türkmen Türkçesi), Güneydoğu Türk lehçeleri (Özbek, Uygur, Salar ve Sarı Uygur), Kuzeybatı Türk lehçeleri (Tatar, Başkurt, Kazak, Kırgız, Karakalpak, Karaçay-Balkar, Kumuk, Nogay vb.), Kuzeydoğu Türk lehçeleri (Yakut (Saha), Altay, Hakas, …

Türk dili Lehçeleri nelerdir?

Bunların en önemlileri Türk, Azerice, Türkmen, Kazak, Karakalpak, Kırgız, Özbek, Uygur, Tuvan, Yakut, Tatar, Başkurt ve Çuvaş’tır.

Çağatayca lehçe mi?

Çağatay Türkçesi, 15. yüzyılın başından 20. yüzyılın başına kadar Doğu Türklerinin konuşma ve yazı dilidir. Bu tarihi lehçe çok geniş bir coğrafyada kullanılmıştır. Timurlular, Şibanlılar, Babürlüler, Hiva ve Kokand Hanlığı gibi devletlerin resmi dili olmuştur (Argunşah, 2013, s. 15).

Türkçeye en yakın Türk Lehçeleri nedir?

Anadolu Türkçesine yakınlığıyla bilinen Azerbaycan Türkçesi de Oğuz dil grubuna aittir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir