Âşık Veysel’in diğer adı nedir?
Âşık Veysel, asıl adı Veysel Şatıroğlu (25 Ekim 1894, Şarkışla – 21 Mart 1973, Sivas), Türk halk şairi ve şairi.
Âşık Veysel’in ismi neden aşık?
Aşık Veysel, âşık geleneğinin temsilcilerinden biri olduğu için kendisine Aşık Veysel denilmiştir. Çiçek hastalığından iki kardeşini de kaybeden Aşık Veysel, aynı hastalığa yakalanmıştır. 7 yaşındayken önce bir gözünü, sonra diğer gözünü kaybetmiştir.
Âşık Veysel ne olarak ünlü?
Âşık Veysel’in hayatında yeni bir dönemin başlangıcı, Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kutsi Tecer’le tanışmasıyla olur. 1931 yılında Tecer’in Sivas’ta düzenlediği Sivas Halk Şairleri Şenliği’ne katılan Âşık Veysel, saz şiirini halka tanıtır.
Âşık Veysel nasıl tanındı?
Âşık Veysel’i ve şiirlerini meşhur eden kişi Ahmet Kutsi Tecer’dir. 1931 yılında Ahmet Kutsi Tecer’in Sivas’ta düzenlediği Birinci Sivas Halk Şairleri Şenliği’ne Sivas yöresinden çok sayıda ozan katılmıştır (Makal 1973: 19).
Âşık Veysel’in anlamı ne?
Veysel ismi, Hz. Muhammed’i görmeden peygamberliğine inanan Üveys el Karani’den gelmektedir. Üveys’in ismi dilimize Veysel olarak çevrilmiştir. Kelimenin sözlük anlamı kurttur.
Deyişler kimin eseri?
Atasözleri (Birinci Baskı) Aşık Veysel tarafından yazılmıştır. Kitap 1944 yılında Ülkü Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. 96 sayfadır. Atasözleri (Birinci Baskı) adlı eser Türkçe’dir.
Âşık Veysel Alevi mi?
Alevi-Bektaşi geleneğinin halk ozanlarından Âşık Veysel, Âşık edebiyatının bütün geleneksel öğelerini şiirlerine yansıtmış, bu alanda 20. yüzyılın en önemli temsilcilerinden biridir.
Aşıklığın geleneği nedir kısaca?
Geleneksel olarak şiir söyleyebilen, şaka yapabilen, hikayeler anlatabilen ve genellikle saz eşliğinde performans sergileyebilen sanatçıları sever; bu söyleme biçimine minstrelsy denir. Bu sanatın temsilcileri, usta ozanların yanında çıraklık yaparak uzun yıllar boyunca eğitilirler.
Âşık Veysel’in ilk şiiri nedir?
Burada âşık, A. Kutsi Tecer’den “halk şairi” olduğuna dair bir belge alır. Âşık Veysel’in ilk şiiri, 1933 yılında Atatürk adına yazdığı destandır.
Âşık Veysel’in köyü neresi?
Veysel, 1894 yılının sonbaharında Şarkışla İlçesi Sivralan köyünde doğdu.
Cumhuriyet destanı kimin eseri?
Cumhuriyet Destanı (Nurettin Filinte) – Fiyat & Satın Al | D&R.
Uzun ince bir yoldayım türküsünün hikayesi nedir?
Aşık Veysel’in kendisini terk eden eşine yazdığı iddia edilen “Güzelliğin Bir Kuruş Etmez” türküsü yıllardır dilden dile dolaşıyor. Tıpkı Atatürk hayranı olan şairin, kendisine ulaşmak için üç ay Ankara’ya gittiğinde bestelediği “Uzun İnce Bir Yoldadım” gibi…
Aşık Veysel ne calar?
Ayrıca Aşık Veysel’e göre saz tek halk çalgısıdır.
Aşık Veysel’in sazı nerede?
Sivas 4 Eylül Sanayi Bölgesi’ndeki atölyesinde el yapımı bağlama yapan 48 yaşındaki bağlama ustası Şentürk İyidoğan, yaklaşık 19 yıldır yaptığı Aşık Veysel’in asırlık sazıyla Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyündeki halk ozanı mezarını ziyaret etti.
Aşık Veysel’in başarıları nelerdir?
Sivas Halk Şairleri Festivali’nde birinci oldu. Ömrü yoksulluk ve mücadele içinde geçen Aşık Veysel, Cumhuriyetin 10. yılı için yazdığı destanı yayımlanması ve Sivas Aşıklar Festivali’ndeki başarısıyla dikkat çekti.
Uzun ince bir yoldayım türküsünün hikayesi nedir?
Aşık Veysel’in kendisini terk eden eşine yazdığı iddia edilen “Güzelliğin Bir Kuruş Etmez” türküsü yıllardır dilden dile dolaşıyor. Tıpkı Atatürk hayranı olan şairin, kendisine ulaşmak için üç ay Ankara’ya gittiğinde bestelediği “Uzun İnce Bir Yoldadım” gibi…
Âşık Veysel kimdir kısa ve öz?
Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Babasının adı Ahmet, annesinin adı Gülizar’dı. Köylü bir ailenin çocuğuydu. Yedi yaşındayken Sivas’ta çiçek hastalığı salgını baş gösterdi. Aşık Veysel de çiçek hastalığına yakalandı ve sol gözünü kaybetti.
Cumhuriyet destanı kimin eseri?
Cumhuriyet Destanı (Nurettin Filinte) – Fiyat & Satın Al | D&R.
Ahmet Kutsi Tecer Âşık Veysel’i nasıl keşfetti?
İlk olarak babasının Âşık Veysel’i eğlendirmek için aldığı bağlama ile başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Kutsi Bey’in düzenlediği bir şiir gecesinde Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı.