Kastamonu kimden alındı?
Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan Kastamonu, MS 14 yılında kurulmuştur. İmparatorluğun 395 yılında bölünmesiyle, tüm Anadolu gibi Bizans İmparatorluğu’na katılmıştır. Tarih öncesi çağlardan sonra, Gaslar (Gaşka Türkleri) bölgedeki (Paflagonya) Sümerlerin bilinen en eski koludur.
Kastamonu kalesini kim fethetti?
Kasaba ve kale Rum Selçukluları adına Çobanoğlu tarafından fethedildi. Çobanoğlu’ndan sonra kale Candaroğulları’nın ve son olarak da Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçti.
Kastamonu kökeni nereden gelir?
Başka bir görüşe göre ise Kastamonu şehri, Gas ve Tumanna kelimelerinin birleşiminden adını almıştır. Gaslar veya daha iyi bilinen adıyla Kaşkalar, Kastamonu’nun ilk yerleşimcileri arasındaydı. Tumanna, o dönemde Kastamonu’da bulunan bir şehrin/bölgenin adıdır. Bu iki kelimenin birleşimi zamanla Kastamonu şeklini almıştır.
Kastamonunun kurucusu kimdir?
2000-1300 yılları arasında hüküm süren Gaslar, Mısırlılar, Suriyeliler ve Hititler ile siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler kurmuştur. Gaslar, güçlü iradeli ve savaşçı insanlar olarak bilinirler. Kastamonu’nun tarihi şehirlerinden biri olan Timonion veya Tumanna, Gaslar tarafından kurulmuştur.
Atatürk Kastamonu için ne dedi?
Atatürk, 23 Ağustos 1925’te Kastamonu’yu ziyaretinde “Bu takkeye şapka denir” demiştir. Bu sözlerle tarihe geçen “Atatürk’ün Kastamonu’ya Gelişinin 94. Yılı ve Şapka ve Giyim İnkılabı” kutlamaları, şehrimizin Seydiler, Küre ve İnebolu ilçelerinde özel şenlik programlarıyla devam etmiştir.
Kastamonu hangi soydan gelir?
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresine yerleştiği gibi, Alpı, Alpağut, Danişmendli, Kıpçak, Karluk, Çiğil ve Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu’ya yerleşmişlerdir.
Kastamonu Efsanesi nedir?
Kastamonu isminin efsanesi – Kastamonu Halk arasında yaygın bir rivayete göre; Kastamonu Kalesi’nin Türkler tarafından fethi sırasında Bizans Tekfuru’nun güzel kızı Moni, yakışıklı Türk komutanına aşık olur. Dadısından aşkını duyurur ve kale kapısının anahtarlarını komutana verir, komutan da karşılık verir.
Osmanlı beyliğini kim kurdu?
Osmanlı Beyliği’nin kurucusu Osman Bey. Osmanlı Beyliği’nin ve Osmanlı Hanedanı’nın kurucusu Fahrüddîn Osman Bey’in ölümünde (1324), Beylik Eskişehir ile Bursa Ovası arasındaki bölgeleri kapsıyordu ve Beylik kuvvetleri Bizans Bitinyası’nın iki önemli merkezi olan İznik ve Bursa’yı ablukaya almıştı.
Kastamonuda kimler yaşamıştır?
Antik bir yerleşim alanı olarak bilinen Kastamonu bölgesinin tarihi milattan önceye kadar uzanıyor.
Kastamonulular hangi boydan?
O gün Türklerle tanışan Kastamonu, 1211 yılına kadar Bizanslılar ile Türkler arasında sürekli el değiştirmiştir. 1211–1212 yıllarında Kayı boyuna mensup Emir Hüsameddin Çoban Bey tarafından bölge tümüyle Türk egemenliğine sokulmuş ve böylece Kastamonu’da Çobanoğulları Beyliği kurulmuştur.
Kastamonu çepni mi?
Çepni, Kastamonu ilinin Çatalzeytin ilçesine bağlı bir köydür.
Kastamonulu ünlüler kimler?
Kastamonulu ünlülerden bazıları: Sanatçılar: Behçet Necatigil (Şair) Cihan Ünal (Oyuncu) Erol Sayan (Şarkıcı) İlyas İlbey (Oyuncu) … Sporcular: Ahmet Dursun (Futbolcu) Yaman Savaş (Futbolcu) Ayça Ayşin Turan (Oyuncu)… . İş Adamları: Hüsnü Özyeğin (İş Adamı) Ayşegül Doğan (İş Kadını) Murat Ülker (İş Adamı) İnsan)2 Aralık 2023
Kastamonu araç hangi Türk boyundan?
Araç adı ilk olarak Candaroğulları dönemine ait belgelerde karşımıza çıkmaktadır. Candaroğulları ve Osmanlılar, uzun süre Arak adını, çevre köyleri birleştiren bir şehir merkezi olarak kullanmışlardır.
Kastın neydi moni ne demek?
Türk askerine kalenin anahtarını verir. Babası Türklerin kaleye girdiğini görünce durumu anlar ve Moni’yi kale kulesinden aşağı atar. Sonra Türklerin, “Senin kastın neydi Moni?” sözleri önce askerler arasında sonra da halk arasında yayılır. Bu söylemin zamanla Kastamonu’ya dönüştüğü rivayet edilir.
Azdavay ismi nereden gelir?
Öldüğünü sandıkları Türk ordusu, hilal taktiğini kullanarak düşmanı bozguna uğratırken, kaçmaya çalışan Komutan Dimitri, “Vay canına, Türkler sağ, az Türk var, az Türk var, hepsi bu” demiş. Azdavay’ın isminin buradan geldiği rivayet edilir.
Bolu Kastamonu’dan ne zaman ayrıldı?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop’un il sınırları içinde kalan Kastamonu ili, 1907’de Bolu’nun, 1918’de ise Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla bugünkü durumuna ulaşmıştır.
Kastamonu ne zaman Türklerin eline geçti?
Bazıları bu kelimenin zamanla “Kastamonu”ya dönüştüğünü iddia etse de bunu doğrulayan bir belge yoktur. Kastamonu ilk kez 1105 yılında Danişmentliler döneminde Ahmet Gazi’nin oğlu Gümüş Tekin zamanında Türkler tarafından fethedilmiştir.
Üsküdar Kastamonu’dan ne zaman ayrıldı?
Çoğu kişinin bilmediği bir gerçek: Kastamonu’nun merkezi Üsküdar ilidir. Bu tarihi bilgi, 1461’den 1922’ye kadar Osmanlı hakimiyetinde kalan Kastamonu hakkında ilginç detayları gün yüzüne çıkarıyor. Çoğu kişinin bilmediği bir gerçek: Kastamonu’nun merkezi Üsküdar ilidir.
Kastamonu hangi ülkeye ait?
Kastamonu, Türkiye’nin kuzey kesiminde Karadeniz bölgesinde bir ildir. İlin komşuları (kuzeyden saat yönünde) Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın illeridir ve ilin kuzeyde Karadeniz’e kıyısı vardır. İlin merkezi aynı adı taşıyan Kastamonu şehridir.