Başarı kelimesinin kökeni nedir?
Türkçe-Türkçe basar- fiilinden Yeni Türkçe eki +I(g) ile türemiştir. Daha fazla bilgi için başarı makalesine bakın.
Başarmak kelimesi türemiş mi?
Başarı kelimesinin kökeni Arapça “başar” (başarılı olmak) fiilinden türemiştir. “Başarılı olmak” ve “başarılı olmak” kelimeleri de “başarılı olmak” fiilinden türemiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Başarı Türkçe mi?
Ayrıca kelimenin Anadolu Türk lehçelerindeki türetmelerini, yani fonetik ve morfolojik farklılıklarını şu şekilde göstermiştir: success, bilginçı, successik. Kelime Türkçeden Kürtçeye temel kelime olarak kabul edilmiştir. Sal. >
Başarı’nın kökü nedir?
Fiilin, +(g)Ar- ekiyle Eski Türkçe “bash” kelimesinden türediğini belirtti. Nişanyan, sözlükteki ek açıklamasında, buradaki “head” kelimesinin “son” anlamına geldiğini açıkladı. Başarı kelimesinin, fiili isme dönüştüren basar- fiiline /-I(g)+/ ekinin eklenmesiyle oluşturulduğunu söyledi.
Hangi kelime kökeni?
hangi – Nisanyan Sözlüğü. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcük, Eski Türkçe (sadece Oğuzca) kan veya χanı “ne” edatından türemiştir ve buna Eski Türkçe eki +kI verilmiştir.
Türemiş kökü nedir?
Türemiş sözcük veya türemiş kelime, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere türetme ekleri eklenerek türetilen bir sözcüktür. Basit biçimde türemiş sözcüklere kök sözcükler de denir.
Sevda’nın kökü nedir?
Aşkın kökü kendi özüdür…
Kısa kökü nedir?
“Uzun kelimesinin zıttı” anlamına gelen Eski Türkçe kısġa kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe kıs- “sıkmak, daraltmak, cimri olmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +gA eki vardır. Daha fazla bilgi için bu bölüme bakın. Ctrl+Shift+A klavye kısayolları ICQ penceresini etkinleştirir/devre dışı bırakır.
Kelimede kök nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Sözcüğün kökü ne?
Kelimenin tüm ekleri çıkarıldıktan sonra, kelimenin anlamsal olarak ilişkili ve kendi içinde anlamlı olan en küçük birimine kök denir. Bazı kelimeler kök formunda olabilir. Örneğin, “reader” kelimesinin kökü “arrow”dur.
Kasabanın kökü nedir?
Şehir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ḳṣb kökünden gelen ḳaṣaba(t) قصبة “duvarla çevrili yerleşim yeri, müstahkem yer” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.
Başarı ne denir?
Başarı, hedeflerimize ulaşmak için attığımız adımlar ve gösterdiğimiz çabalar sonucunda elde ettiğimiz istenen sonuçları ifade eder. Bu sonuçlar akademik, profesyonel, kişisel veya sosyal olabilir. Başarı, kişinin kendi standartlarıyla veya toplumun genel kabul görmüş standartlarıyla ölçülebilir.
Başarı kelimesi yerine ne kullanılır?
Eş anlamlısı Çalışma Başarısı, İstismar, Ustalık olağanüstü bir eylem için kullanılan terimlerdir. Eş anlamlısı Çalışma Başarısı, İstismar, Ustalık olağanüstü bir eylem için kullanılan terimlerdir.
Başarı ne demek TDK?
Başarı kelimesi günlük hayatımızda tekrar tekrar karşılaştığımız kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre başarı kelimesi başarı ve kazanım anlamına gelmektedir.
Kısa kökü nedir?
Eski Türkçe “kisġa”, “uzun zıt” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe “sıkmak, daraltmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe eki +gA ile türetilmiştir. Daha fazla bilgi için bölüme bakın. Kısayol tuşları Ctrl+Shift+A ICQ penceresini etkinleştirir/devre dışı bırakır.
Zeki kelimesi Türkçe midir?
“Zeki” ismi Arapça kökenli bir isimdir ve “zeki”, “zeki”, “anlayışlı” ve “keskin zeka” anlamına gelir. Bu isim zeka, çabuk kavrama ve analitik beceriler gibi niteliklerle ilişkilendirilir.
Teşekkür Türkçe kökenli bir kelime mi?
Teşekkürler – Nisanyan Sözlük. Arapça şkr kökünden gelen ve “minnettar olmak” anlamına gelen tasakkur تشكّر kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.
TDK başarı ne demek?
Başarı kelimesi günlük hayatımızda tekrar tekrar karşılaştığımız kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre başarı kelimesi başarı ve kazanım anlamına gelmektedir.