Çekişmesiz yargı davası nedir?
İhtilafsız yargı, mahkemelerin kendi yetki alanına giren konularda aşağıdaki üç ölçütten bir veya daha fazlasına göre kanunu uygulaması anlamına gelir: Taraflar arasında uyuşmazlık bulunmayan haller, ilgililerin ileri sürebilecekleri bir hakları bulunmayan haller, hâkimin re’sen hareket ettiği haller.
Çekişmesiz yargı işleri hangi mahkeme bakar?
Maddede, “gıyaben karar” çekişmesiz yargı işi olarak değerlendirilmiş, aynı kanunun 383. maddesinde ise, aksine bir düzenleme olmadıkça, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olduğu hükme bağlanmıştır.
Çekişmesiz yargı işleri tahdidi mi?
Ancak HMK ile doktrin ve uygulamada uyuşmazlık dışı yargısal konular olarak kabul edilen hususlar, 1. madde hükmüne tabi tutulmuştur. 382/2 yılında sayılmıştır.
Çekişmeli yargılama nedir?
Çatışmalı yargı yetkisi, iki taraf arasındaki bir uyuşmazlığın, taraflardan birinin talebi üzerine, tarafsız hukuka uygun olarak, yargılama usulüne saygı gösterilerek ve her iki tarafa da dava açma ve kendini savunma hakkı tanıyarak, bağımsız bir mahkeme tarafından çözülmesi anlamına gelir.
Çekişmesiz yargı kararları kesin hüküm müdür?
İtiraz edilmeyen mahkeme kararları, esasen kesin bir hüküm teşkil etmez. Bu nedenle, belirli koşullar altında, bir başvuru tekrar yapılabilir veya başka bir etkilenen kişi tarafından yapılabilir. Gönüllü yargı yetkisinde, mali açıdan ilgili taraflar, davaya dahil olmasalar bile yasal çözüm yolları sunabilirler.
Yargı türleri nelerdir?
Türk yargı sistemi; yargı organı (Cumhuriyet savcılığı, ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı organı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık mahkemesi (Uyuşmazlık Mahkemesi) olmak üzere çeşitli dallara ayrılır.
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı davalar ve çekişmesiz yargı yolları kamu düzeninin bir gereği olduğundan, bu dava ve yargılamalara ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Sulh Hukuk mahkemesi hangi davalara bakar?
Sulh Hukuk Mahkemesi aşağıdaki davalara bakar: Kiralanan taşınmazın tahliyesi, kira bedelinin ayarlanması, kira sözleşmesinin feshi, mirasın reddi, mirasın taksimi, vesayet ve kayyımlık davaları ile kat mülkiyeti davalarına bakar.
Çekişmesiz yargı resen mi?
Madde metni (2) Uyuşmazlık dışı yargı davalarında, aksi hüküm bulunmadıkça resen soruşturma ilkesi uygulanır.
Çekişmesiz yargıda asli müdahale olur mu?
Birincil müdahale hem uyuşmazlıklı hem de uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde mümkünken, uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde tali müdahale mümkün değildir.
Hakimin reddi sebepleri tahdidi mi?
Hakimin reddi sebepleri (m. 29), gecikme sebepleri (m. 28) gibi sınırlı olmayıp, az veya çok takdirîdir. Bu sebeple reddi sebeplerinin varlığı başka bir hâkim (mahkeme) tarafından incelenip tespit edildikten sonra hâkimin reddi talebi kabul edilir (yani hâkim bu davaya bakamaz).
1 derece mahkeme nedir?
MADDE 2. Görev, asliye hukuk ve ceza mahkemelerine aittir.
Çekişmesiz yargı hangi mahkemede görülür?
B. Uyuşmazlık dışı davalara bakan mahkeme: I. HMK’nın 383. maddesi uyarınca uyuşmazlık dışı yargılama: Bu maddeye göre; “Aksi kararlaştırılmadıkça, uyuşmazlık dışı davalara bakan mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.” 8 Şubat 2012
Çekişmeli dava kaç ay sürer?
Çekişmeli boşanma davalarının süresi 1,5 ile 2 yıl arasında değişse de daha uzun da olabilir. Öte yandan mahkemenin iş yoğunluğuna göre sürenin uzayabilme ihtimali de vardır. Yılda 2 duruşma ile dava ortalama 3 yılda sonuçlanabilmektedir.
Dava aşamaları nelerdir?
Süreç aşamaları dilekçe aşaması, ön inceleme aşaması, soruşturma aşaması, sözlü duruşma aşaması ve karar aşaması olarak incelenmektedir. Dilekçe nedir?24 Eylül 2023
Çekişmesiz yargıda tanık dinlenir mi?
Kendiliğinden soruşturma ilkesinin uygulandığı ve uyuşmazlık bulunmayan yargısal konuların kamu düzenini ilgilendiren konular olması nedeniyle, bu tür dava ve konulara ilişkin yargılamalarda yeni tanık listesi sunulmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Çekişmesiz yargıda asli müdahale olur mu?
Birincil müdahale hem uyuşmazlıklı hem de uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde mümkünken, uyuşmazlıksız yargı bölgelerinde tali müdahale mümkün değildir.
Boşanma çekişmesiz yargı mı?
Yargı dışı yargı yetkisi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Madde 382-388. maddeler altında düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanunu’nun 166. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenen anlaşmalı boşanmaya gelince, HMK Md. 382/2’de sayılan yargı dışı mahkeme işleri arasında yer almamaktadır.
Çekişmesiz yargı resen mi?
Madde metni (2) Uyuşmazlık dışı yargı davalarında, aksi hüküm bulunmadıkça resen soruşturma ilkesi uygulanır.